— atavy.com

percepţia diferenţei dintre slide-uri pe exemplul unei prezentări de la TEDxChişinău

Alexandru Zgardan a avut un speech foarte actual şi profund la TEDxChișinău primăvara aceasta, care a avut și un mesaj pentru public, dar am ales să scriu despre această prezentare pentru că a utilizat careva slide-uri pentru a arăta situaţia demografică în țară, pe care aş vrea să le analizez şi puţin să le modific, astfel încât impactul lor să fie mai puternic.

Pentru acei interesaţi, iată speech-ul:

Pe parcursul prezentării, speaker-ul a arătat 3 slide-uri care reflectă situaţia demografică în ţară la 3 momente de timp: trecut, prezent şi viitor. Iată cum arată aceste slide-uri:

Ce e bine în aceste slide-uri:

  1. sunt utilizate simboluri grafice pentru diferite tipuri de oameni și nu ca de obicei cifre
  2. sunt utilizate diferite culori pentru a evidenţia diferenţa de vârstă
  3. slide-urile sunt simple şi accesibile

Ce e rău:

  1. este foarte greu de comparat situaţia dintre 2 perioade te timp şi respectiv de tras careva concluzii
  2. nu este clară diferenţa dintre simbolurile roşii: ce înseamnă cuplul cu acei doi bătrânei? oare este egal cu 100,000 oameni şi acest simbol sau nu?
  3. amplasarea textului şi a simbolurilor se schimbă de la slide la slide, astfel se crează impresia că apare o imagine total diferită de acea anterioară

Dar neajunsul major totuşi este acel menţionat în punctul (1) – lipsa posibilităţii de a compara situaţia dintre două slide-uri, pentru că asta era obiectivul de bază—să arate diferenţa, în baza căreia, ulterior, se vor trage anumite concluzii.

Din cauza că memoria de lucru (sau atenţia) este foarte limitată, atunci când vedem slide-ul următor atenţia noastră se focusează pe noul slide, uitând informaţia prezentată pe slide-ul precedent. Pe lângă asta, amplasarea simbolurilor nu ne permite să facem o comparaţie între numărul şi tipul lor pe slide. Toate acestea rezultă într-un efort mental mai mare pentru a număra, compara şi înţelege situaţia (dar să nu uităm că oamenii sunt leneşi şi nu le place să depună efort).

Iată însă o variantă îmbunătăţită a slide-urilor, în care doar am reorganizat informaţia pe slide-uri fără a adăuga ceva nou, care permite comparaţia situaţiei dintre 2 slide-uri, oferă posibilitatea de a efectua mai uşor careva calcule şi arată doar diferenţa de la slide la slide, adică nu se schimbă toată imaginea, ci doar o mică parte a ei:

Unicul element pe care totuși l-am adăugat este acel indicator care arată la 10 simboluri. El poate fi şi scos, însă aici uşurează numărarea simbolurilor. În rest, am operat cu aceleaşi date, reorganizându-le astfel încât informaţia nu “sare” dintr-o poziţie în alta atunci când schimbăm slide-urile, iar simbolurile sunt grupate în linii. Aceste două “modificări” permit să vedem care este diferenţa dintre oricare 2 slide-uri.

Însă pentru a face această diferenţă şi mai vizibilă, simbolurile nu au fost şterse complet, ci s-a lăsat conturul lor. Astfel creierul percepe că în locul acestor contururi a fost ceva, însă acum nu mai este, “vede ceea ce a dispărut” (sună cam straniu asta:). Dar dacă nu ar fi aceste contururi, atunci din cauza memoriei de lucru limitate omul ar fi uitat câte simboluri au fost pe slide-ul precedent şi speaker-ul ar fi trebuit să schimbe repede de câteva ori slide-urile înainte şi înapoi, ca publicul să perceapă diferenţa.

Respectiv, recomandarea ar fi să creăm slide-urile astfel încât să uşurăm percepţia informaţiei, așa ca oamenii să o înţeleagă fără să depună mult efort, iar noi doar să consolidăm concluziile și să ne axăm mai mult pe partea emoțională, care este unul din aspectele cele mai importante într-o prezentare, despre care voi scrie în una din postările ulterioare.

 

În rest, ca să spun ceva despre speech pe lângă slide-uri și mesaj (care a fost prezent), mi-a plăcut câteva elemente: asociaţia cu broaştele ţestoase (a fost după părerea mea una reuşită, deşi putea fi un pic îmbunătăţită), expunerea experienţei proprii sub forma unor istorioare (a conectat publicul cu speaker-ul şi a trezit careva emoţii publicului) şi un simţ al umorului specific, care mi-a asociat întregul speech cu speech-urile lui Mr. Ken Robinson.

PS: Aștept înregistrările de la TEDxYouth. Au fost multe bune, poate analizez și de acolo careva speech-uri.

0 comments
Submit comment