— atavy.com

istoria invaziei Franceze în Rusia într-un singur grafic

Informaţia poate fi prezentată extraordinar de frumos. Mai jos este un exemplu de grafic al inginerului francez Charles Joseph Minard, care reflectă evenimentele istorice în timpul invaziei lui Napoleon în Rusia în 1812. (click pentru a deschide imaginea mărită în fereastră nouă)

Acest grafic clasic, desenat în 1869, este considerat unul dintre cele mai reuşite grafice de până acum, anume datorită simplităţii şi a volumului de informaţie pe care îl conţine.

Începând de la stânga, la hotarul dintre Polonia şi Rusia, lângă râul Niemen, linia lată de culoare bej, reprezintă armata franceză, sau aşa numita Grand Army (422,000) invadând Rusia în Iunie 1812. Lăţimea acestei linii reprezintă mărimea armatei la momente diferite în timp. În septembrie, armata franceză a ajuns la Moscova, însă la acel moment armata franceză a fost practic distrusă, rămânând cu 100,000 oameni. Calea retragerii lui Napoleon este indicată cu linia neagră, care este “conectată” la o diagramă care indică temperatura la diferite momente în timp. Astfel, putem observa pierderile armatei franceze cauzate de temperaturile joase şi a trecerii peste râuri în calea sa (cele mai mari pierderi armata le-a avut în rezultatul trecerii peste râul Studienska la -20 grade celsius: de la 50,000 la 28,000 oameni), ajungând cu o armată de doar 10,000 oameni până la hotarele dintre Polonia şi Rusia, de unde totul a început.

În grafic sunt reprezentate 6 variabile diferite:

  1. mărimea armatei
  2. locaţia acesteia în spaţiu bidimensional (se consideră ca fiind 2 variabile)
  3. direcţia de mişcare a armatei
  4. data desfăşurării acţiunii
  5. temperatura la anumite perioade de timp

Graficul conţine un volum de informaţie enorm, pe care dacă îl descriem în cuvinte, obţinem o mare parte a articolului de pe Wikipedia care descrie campania lui Napoleon.

 

Un grafic simplu, dar totodată complex în volumul de informaţie pe care o conţine, ca acesta al lui Charles Minard, reflectă atât imaginea generală a unui eveniment, cât şi posibilitatea de a vedea şi analiza detaliile. Pe lângă aceasta, graficul este un suport vizual foarte puternic, care permite memorarea informaţiei mult mai bine.

Şi sunt sigur că dacă am avea aşa grafice în şcoli, am învăţa istoria mult mai bine, cel puţin pentru că ne-ar fi mult mai interesant.

0 comments
Submit comment