— atavy.com

dezinformarea prin grafice (exemplul cu BlackBerry)

Ceva timp în urmă am citit un articol întitulat “BlackBerry îşi cântă marşul funerar” pe site-ul eco.md în care am găsit aşa o diagramă:

Mesajul din articol este precum că BlackBerry este pe cale de dispariţie şi că este “unul din cele mai nesigure telefoane din punct de vedere al securităţii datelor personale”, afirmaţie ce nu este confirmată (cel puţin) prin nici un exemplu concret. Dar să ne întoarcem la grafic, pentru că şi aici nu totul este excelent, diagrama este comprimată pe orizontală. Am “google-uit” oleacă şi am găsit originalul [1]:

Graficul dat s-a dovedit a fi unul foarte răspândit în internet, găsindu-l pe mai multe site-uri de ştiri şi nu numai, dar pe lângă faptul că este un grafic oribil, mai este şi un grafic care dezinformează puternic.

Mai întâi să-l transformăm într-unul mai simplu:

Scopul graficului dat, în articolele de pe CNNMoney şi Business Insider, a fost de a arăta că rata pieţii din SUA a scăzut considerabil. Dar defapt pentru a ilustra acest lucru ar fi destul doar graficul pentru SUA:

Scopul graficului în articolul de pe eco.md a fost de a arăta că BlackBerry suferă un colaps.

Dar defapt dacă reprezentăm acelaşi grafic sub altă formă, obţinem situaţia următoare:

Graficul denotă:

 1. au fost situaţii şi mai proaste în istoria BlackBerry (în Q3 şi Q4 2007 şi Q3 2008)
 2. aşa numitul “colaps” defapt nu descreşte, ci se menţine pentru ultima jumătate de an la acelaşi nivel

Dar, toate aceste grafice redau nu mai mult decât faptul că piaţa în SUA descreşte, iar concluziile făcute precum că BlackBerry suferă un colaps sunt nişte aberaţii.

Dacă aţi observat, graficele pentru fiecare zonă reflectă rata pieţii în procente şi nu în număr de oameni, care este o valoare absolută. Să analizăm încă o dată primul grafic, luând ca exemplu 2 momente de timp: quarterul 4 2009, când rata pieţii SUA era relativ mare şi momentul Q1 2011, adică situaţia actuală.

 

Însă de data aceasta nu luăm valoarea procentuală, ci estimăm numărul de oameni ce reprezintă procentajul. Cu părere de rău nu am găsit cifre concrete referitor la starea pieţii de telefonie mobilă, dar de dragul experimentului am luat populaţia din fiecare regiune (raportul va fi cam acelaşi, datorită faptului că telefonia mobilă este foarte răspândită în ziua de astăzi).

Conform Wikipedia, populaţia în regiunile menţionate este de:

 • USA – 309 mln
 • Europe – 731 mln
 • Asia Pacific – 2200 mln
 • Rest of World (am luat America de Sud, Africa şi Canada) – 1421 mln, dar scoatem 500 mln (jumătate din populaţia Africii) şi obţinem 921 mln.

Dacă substituim procentele cu numărul corespunzător de oameni din regiunile menţionate pentru acele 2 momente de timp t1 şi t2, obţinem un număr mai mare în momentul t2 decât în t1 (mln de oameni):


Rezultă că “Colapsul” constatat de articolul de pe eco.md este o interpretare greşită a graficului şi a articolelor similare din străinătate, care a rezultat într-o aberaţie precum că BlackBerry va dispărea. Da, probabil va dispărea în SUA, în schimb se extinde în alte ţări.

Notă: reamintesc că informaţia din graficul de mai sus este bazată pe numărul populaţiei în regiunile menţionate şi nu pe date referitor la piaţa de telefonie mobilă, însă necătând la acest fapt, raportul este aproximativ acelaşi.

Concluzie: graficele pot exagera informaţia şi graficele pot dezinforma oamenii

[1] – CNNMoney

2 comments
 1. Alex Braguţa says: June 28, 201110:06 pm

  Defapt nu e dezinformare prin grafice ci prin tâlcuirea eronată a acestuia de către cei de la eco md

  pentru că graficul publicat de ei era aşa cum este el defapt, corect… dacă lumea ar fi mai atentă – ar observa şi singuri evoluţia Blackberry în “rest of the world”…

  iar faptul că ei au scris că “blackberry suferă colaps” fără să menţioneze “în statele unite” asta e dezinformarea lor…

  deci nu e dezinformare prin grafice/tabele ci pursimplu tâlcuire proastă a lor şi pursimplu dezinformare… ))

 2. Vizualizare Info says: June 28, 201111:24 pm

  Mulțumesc de comentariu Alex,

  ”dacă lumea ar fi mai atentă” – dar ea nu este atentă, de asta și se fac tot felul de grafice, pentru a ușura comunicarea informației sau ideii.

  iar referitor la ”nu e dezinformare prin grafice” sunt de altă părere. în articolul dat, graficul servește evidență în subiectul abordat, din care rezultă toate concluziile. astfel, dacă îl scoți din articol, atunci impactul va fi unul diferit, iar dezinformarea de care zici tu, pur și simplu nu era să fie prezentă, pentru că nu erau date care să confirme sau infirme afirmația despre colaps.
  deci,
  [1] nu-i grafic — nu-i dezinformare, pentru că nu poți verifica.
  [2] este grafic — este dezinformare
  pornind de la afirmația ta că dezinformare oricum este, rezultă că afirmația [2] este adevărată.

  dar nu doar asta este demonstrarea. să vedem definiția cuvântului:

  DEZINFORMÁ vb. I. tr. A informa greșit, tendențios (prin presă, prin radio etc.). [Cf. fr. désinformer].

  de unul singur graficul nu dezinformează, el în genere puțin ce ne spune, însă faptul că (1) el reprezintă rata pieții în procente și (2) este însoțit de o descriere care explică cum trebuie de perceput graficul – iată asta e dezinformare.

Submit comment