— atavy.com

atenţia contează

Atenţia omului este acea Memorie de scurtă durată (Short Term Memory), sau Memorie de lucru, ce are o capacitate limitată de stocare a informaţiei generate de organele senzoriale. Dacă să fac o analogie, memoria de scurtă durată, care şi reprezintă atenţia omului, este asemenea imaginii din binoclu.

Pentru a exemplifica, să luăm o multitudine de cuvinte distincte (nu neapărat trebuiesc citite toate):

Atunci când citim fiecare cuvânt, atenţia noastră “sare” de la un cuvânt la altul concentrându-se la litere, sens şi context (care în cazul dat lipseşte). Pentru fiecare cuvânt, atenţia noastră este limitată:

Atenţia consumă o mare parte din resursele creierului nostru, pentru a procesa informaţia generată de sistemul vizual (în cazul cu textul). Dar noi nu vedem totul negru împrejur, asta a fost doar o analogie, precum că noi percepem informaţia doar din regiunea aceasta restrânsă în care totul se vede clar. Ce se întâmplă în realitate este ceva de felul acesta:

Noi vedem clar doar în regiunea unde am concentrat atenţia, în rest, imaginea este “prelucrată”, devenind vagă, rămânând doar contururile şi culorile. Astfel creierul îşi uşurează lucrul de a procesa informaţia. Pe lângă aceasta, mai mult de 50% de informaţie stocată în memoria de lucru se uită în primele 6 secunde.

Atenţia poate fi orientată şi spre sunet (cineva vorbeşte), activitate (cineva se mişcă, fuge, cască), miros (cafea) şi către alte simţuri ale omului, dar atât pentru informaţia vizuală, cât şi pentru celelalte cazuri atenţia este una şi ea nu poate analiza în paralel informaţie din diferite surse (atât timp cât ele nu sunt sincronizate).

Cum este aplicabil acest lucru în prezentări?

Dacă participanţii trebuie să citească ceva, sau să se gândească la o idee, sau să analizeze un lucru, nu vorbi în acelaşi timp, pentru că:

  1. fie o să-i sustragi de la procesul de citire/gândire/analiză
  2. fie ei vor fi focusaţi pe sarcina lor şi nu vor atrage atenţie la ceea ce spui (se întâmplă de obicei când prezentatorul vorbeşte în timp ce pe slide este proiectat un text)

Faptul că te concentrezi asupra unui lucru este şi o caracteristică a productivităţii, dar asta este deja o altă temă.

1 comment
  1. dli says: August 8, 201110:25 am

    Da asa este, nu vom putea fi atenti in 2 locuri deodata in proportie asa de mare, nu-i asa?

Submit comment