— atavy.com

multiplul mic (small multiple)

Orice grafic ce reprezintă diferite date statistice trebuie să fie clar şi să necesite cât mai puţin timp pentru a putea fi citit şi înţeles. Dar uneori deseori se întâmplă că graficul este făcut astfel încât să îngreuneze citirea informaţiei din sine, necesitând timp şi efort suplimentar pentru a-l descifra.

Un exemplu nereuşit poate servi graficul din raportul “Dezvoltarea social-economică a Republicii Moldova în anul 2010“, capitolul 3, paragraful 3.8 Comerţul Exterior, pagina 30:

În primul rând, sunt prezentate date pentru 5 ani neconsecutivi, deci nu-ţi poţi crea o imagine deplină a evoluţiei exporturilor în timp din 2000. În al doilea rând, legenda este de foarte nereuşită şi nu-şi îndeplineşte deloc scopul. Pentru a vedea valoarea exportului în luna august, nu poţi raporta culoarea din legendă la culoarea din diagramă din motiv că diferenţa de culori este foarte mică, deci, oricum trebuie de numărat a opta lună. Mai mult ca atât, dacă imprimăm acest grafic, atunci este riscul să nu fie vizibile datele pentru ultimele 2 luni a fiecărui an, pentru că unele imprimante pur şi simplu nu vor imprima aceste culori deschise.

M-am gândit cum de schimbat acest grafic şi iată ce am obţinut (click pentru a deschide pe pagină nouă):

Am scos culorile, am separat datele pe ani şi le-am amplasat alături, astfel ca ochiul să poată compara datele între ele. Tehnica dată poartă numele de Multiplu Mic (Small Multiple) şi a fost popularizată de Edward Tufte – statistician şi profesor emerit, care a scris mai multe bestsellere pe reprezentarea cantitativă a informaţiei.

Tehnica de Small Multiple presupune amplasarea (în cazul dat) a diagramelor aproape una de alta pentru a putea compara diferenţa de date din mai multe grafice concomitent.

O altă variantă a amplasării diagramelor este asta:

Variantele monocrome sunt utilizate pentru a prezenta informaţia la general. Însă putem utiliza încă o culoare pentru a evidenţia anumite date. Spre exemplu, culoarea portocalie în imaginea de mai jos evidenţiază lunile cu valoarea maximă a exporturilor pe parcursul a toţi 5 ani.

Astfel, culoarea serveşte şi pentru a încuraja persoana să facă anumite concluzii, pentru că din start evidenţiază anumite date şi consolidează abilităţile de comparaţie a sistemului vizual.

2 comments
  1. Alexandru says: June 9, 201111:00 pm

    Eu cred ca o metoda de a face graficul si mai simplu de perceput este combinarea intr-o ilustratie a datelor pentru mai multi ani.

    In acest exemplu, vezi datele pentru 2000 si 2005 in aceeasi imagine:
    http://dl.dropbox.com/u/3258602/yearly-stats.png

    O astfel de vizualizarea face compararea mult mai usoara, deoarece ochiul nu trebuie sa fuga dintr-o parte in alta.

  2. Vizualizare Info says: June 10, 20119:03 am

    Alexandru, mulţumesc pentru comentariu.

    Exemplul tău este foarte bun şi este probabil cea mai bună metodă de reprezentare a datelor anume datorită faptului pe care l-ai menţionat – compararea datelor este mult mai simplă.

    Dar, pe de altă parte, metoda dată nu poate fi utilizată dacă nu se respectă o condiţie care este destul de des întâlnită – valoarea pentru toate lunile anului 2000 trebuie să fie mai mare decât valoarea lunilor în 2005. În caz contrar, valorile unui an se vor suprapune cu valorile celuilalt. Iar dacă combini mai mulţi ani prin aşa metodă, probabilitatea că vei avea setul de valori permanent mai mare este foarte mic.

    Dacă modificăm puţin varianta propusă de tine, atunci obţinem asta:
    http://atavy.com/wp-content/uploads/2011/06/merged-diagrams.png

    Aici chiar dacă valorile nu sunt în creştere continuă, ele oricum pot fi reprezentate într-o singură diagramă. Însă şi aici sunt constrângeri – nu este recomandabil de proiectat mai mult de 3 tipuri de date, pentru că atunci se îngreunează considerabil citirea diagramei.

Submit comment