— atavy.com

NU SCRIEȚI CU MAJUSCULE (SAU CU CAPSLOCK)

Probabil ați auzit de la cineva precum că să scrii doar cu litere majuscule este neprofesionist. Așa și este, dar urmează o explicație ”de ce”.

De câte ori ne-am plictisit și am obosit ascultând un discurs citit la vre-un seminar? Atunci când prezentatorul vorbește monoton, fără intonație, fără pauze și fără entuziasm – nu înțelegi nimic din ce se spune.

Exact așa se plictisesc și obosesc ochii omului când citesc un text doar în majuscule. După cum am scris în postarea despre cum creierul recunoaște textul, fiecare literă este caracterizată de un set de linii și arcuri, fiecare de dimensiune și formă diferită:

  • litera ‘t’ este înaltă, dar îngustă
  • litera ’i’ este îngustă și scurtă cu punct deasupra
  • litera ’a’ este rotundă
  • litera ‘g’ este înaltă, dar alineată mai jos, etc.

Toate aceste diferențe permit creierului să recunoască foarte rapid literele.

Însă dacă punem alături doar majusculele acestor litere, atunci o mare parte din aceste diferențe se pierde, astfel forțând ochiul să analizeze mai atent fiecare literă:

  • litera ’T’ are aceeași înălțime și lățime ca și celelalte litere
  • litera ’I’ are aceeași înălțime și nu are punctul de deasupra
  • litera ’A’ nu mai este rotundă și este înaltă, iar
  • litera ’G’ este înaltă și nu este alineată jos

Literele majuscule, puse multe alături, devin foarte similare pentru ochi, anume datorită faptului că au aceeași înălțime și lățime.

Astfel, textul în majuscule este asemenea unui discurs monoton, în care dimensiunile literelor nu se schimbă, însă forțează vederea să analizeze fiecare literă în parte, ceea ce este obositor și necesită atenție.

Deci, recomandarea este să nu scrieți cu CAPSLOCK-ul activat, de altfel VEȚI FI NEVOIȚI SĂ CITIȚI TEXTE ÎN MAJUSCULE ȘI SĂ STAȚI ȘI SĂ DESCIFRAȚI CE ESTE SCRIS ȘI SĂ VĂ GÂNDIȚI: ”DA DE CE ESTE SCRIS TOTUL ÎN MAJUSCULE? ESTE FOARTE INCOMOD DE CITIT AȘA ȘI TREBUIE SĂ MĂ OPRESC MAI MULT LA FIECARE CUVÂNT CA SĂ ANALIZEZ CE SCRIE. IAR LITERELE SUNT PARCĂ TOATE LA FEL ȘI E GREU SĂ LE DEOSEBESC UNA DE ALTA. PE LÂNGĂ ACEASTA, CÂND CITESC ACESTE RÂNDURI, AM IMPRESIA CĂ AUTORUL STRIGĂ, SAU VORBEȘTE LA UN TON MAI RIDICAT, ANUME DIN CAUZA MAJUSCULELOR.”

AȘ MAI PUTEA SĂ SCRIU CU MAJUSCULE ȘI VOI SĂ CITIȚI, dar este mult mai ușor și plăcut să citiți atunci când textul este scris normal, cu minuscule :).

0 comments
Submit comment