— atavy.com

diagrame “rele” şi diagrame “bune”

Să definim 2 idei:

  • diagrame/slide-uri “rele”, sunt acele diagrame/slide-uri care sunt încărcate cu informaţie inutilă şi sunt greu de citit şi de perceput
  • diagrame/slide-uri “bune”, sunt acele diagrame/slide-uri care oferă informaţia strict necesară într-o formă uşor accesibilă

Şi pentru a începe cu ceva concret, ceva palpabil, iată un exemplu de diagramă standard creată în excel:

Aceasta este o Diagramă Coloană creată în excel 2003. Design-ul nu a fost modificat cu excepţia denumirii lunilor, care au fost amplasate vertical astfel ca să fie afişate toate 12 luni.

Efectul 3D a coloanelor crează volum (care este inutil în cazul dat), culorile nu redau mare semnificaţie în afară de distingerea celor 2 oraşe, fonul sur încarcă imaginea, iar lunile plasate vertical sunt greu de citit.

Într-un cuvânt, acesta este un exemplu tipic al unei diagrame create în excel şi este o diagramă “rea”.

Însă dacă de operat un pic cu designul, în acelaşi excel, se poate de obţinut următoarea diagramă “mai bună”:

care reprezintă aceeaşi informaţie, dar fără multe “cicele”, sau, cum zic englejii: “bells and whistles”. Aici fonul este alb, ceea ce nu încarcă canalul vizual cu informaţie inutilă, efectul 3D scos, liniile orizontale desenate cu un sur, în loc de negru, iar denumirea lunilor scrisă într-o formă comodă pentru citit.

Aici toată atenţia se focusează asupra informaţiei propriu zise şi nu asupra “zgomotului vizual” generat de designul nereuşit din prima diagramă.

Pentru o comparaţie mai clară, vedeţi diagramele de mai jos (click pe imagine pentru a o deschide în altă fereastră cu rezoluţie mai mare):

 

Deşi este un design mult mai reuşit, sunt multe îmbunătăţiri care pot fi făcute şi acestei diagrame, pentru a o reprezenta într-o formă încă mai plăcută ochilor. Dar despre asta voi povesti în următoarele postări.

0 comments
Submit comment